Logon
adresgegevens
         
    Naar de homepage van Wagging Tails   Puppies van Wagging Tails
    Flatcoat retrievers (ras)   Werk
    Nieuws van Wagging Tails   Bibliotheek
    Onze honden   Contact&links
         
De flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is van origine een Engelse jachthond geschikt voor het werk na het schot. Het apporteren is hem met de paplepel ingegoten. Wat in het dagelijks leven inhoudt, dat hij graag wat in de mond vasthoudt. En dat kan van alles zijn!
Hij bruist van levenslust en energie, is dol op water en zwemmen, maar is daarbij zeer op de mens gericht met veel "will to please". Zijn normale begroeting bestaat uit graag tegen mensen opspringen en bij voorkeur een grote lik uitdelen. Dergelijk gedrag moet natuurlijk via een conseqente en geduldige opvoeding/training in goede banen worden geleid. Hij is wat je noemt een Peter Pan onder de retrievers. En blijft dat meestal tot op zijn oude dag.


formaat, kleur en vacht

De schofthoogte bedraagt voor reuen bij voorkeur 58-61,5 cm en voor teven bij voorkeur 56-59 cm.


Paddiswood Amber Chocolate

Een volwassen reu weegt ongeveer 30/40 kilo en een teefje ongeveer 25-32 kilo.De zwarte of leverkleurige halflange beharing, moet zo vlak en dicht mogelijk aanliggen.
Deze haren zijn er ter bescherming tegen kou, vocht en braamstruiken e.d. Twee maal per jaar verhaart de flatcoat wel en hij is dus niet geschikt voor mensen met een allergie.
Een enkele keer komt hij in de kleur geel ter wereld. Helaas is deze kleur niet erkend.

gezondheid

De flatcoats waarmee ik fok voldoen aan de gezondheidseisen van de rasvereniging(en). De fokrichtlijnen houden in, dat er door een erkende dierenarts
1e. een H.D.-onderzoek is gedaan. (onderzoek op heupdysplasie)
2e. Een oogonderzoek is gedaan. (o.m. PRA/Cataract)
3e. Een knieonderzoek is gedaan. (naar een evtl patella luxatie)Wagging Tails Black Augusta.
verzorging van de flatcoat

Af en toe een borstelbeurt is niet verkeerd. Ook de voetnagels mogen als deze te lang worden worden bijgeknipt met een speciale hondentang. Alleen 't dode haar achter/rond de oren alsmede tussen de tenen en onder de voetzolen mag worden weggetrimd. Tot aan de hak mag de efileerschaar ook worden gebruikt. Verder geen poespas.
TIP: koop om te beginnen niet een al te dure schaar, maar haal een kapperschaar bij een drogisterij. In het boek "Flatcoated Retrievers Today" van Joan Mason staat een prima trimschema verlevendigd met foto's.Wagging Tails Black Augusta

leeftijd

Een flatcoat wordt gemiddeld ongeveer 9-12 jaar oud. Uitzonderingen daargelaten. Deze Peter Pan wordt laat volwassen en vaak blijft hij een clown tot aan zijn oude dag

voor wie?

Zoals al gezegd een geduldige en consequente opvoeding/aanpak is gewenst. Een grote, natte flatcoat die net uit een vieze sloot zich uitschudt of erger nog tegen jezelf of voorbijgangers opspringt is voor niemand een genoegen.

Dus een puppietraining is een must. Dat kan bij een lokale Kynologenclub, hondenschool, via dierenbescherming of een "Retrievertraining". Tijd is derhalve een belangrijke factor en natuurlijk dient de tomeloze energie in wandelingen en/of aan de fiets (kan vanaf ongeveer 1 jaar) te worden omgezet. De flatcoat 't liefst los uitlaten (wel rekening houden met het verkeer natuurlijk!).
TIP: goede (wax)regenkleding plus kaplaarzen zijn onontbeerlijk.Wagging Tails Four Ball Better Ball aan de fiets met Meta
Marinus Web&Design, Schijndel